reptielenbrein

Jouw reptielenbrein wil dat jij gelukkig bent

Jouw reptielenbrein wil dat jij gelukkig bent. Het reptielenbrein, ook wel ons oerbrein genoemd heeft maar één doel en dat is jou gelukkig maken. Een paar blogs terug schreef ik al over het hamsterbrein. Ook dit is een zelfde naam voor dit reptielen of oerbrein. Vanaf nu zal ik het over het oerbrein hebben. Ons oerbrein is ons oudste deel van de hersenen en stamt dus al uit de oertijd. In die tijd was er schaarste wat betreft eten. Het enige doel van de dag was: eten vinden en wel zo veel mogelijk eten vinden, zodat we een voorraad aan konden leggen voor schaarsere tijden.

Op deze manier werkt ons oerbrein nog steeds. Als het eten ziet, wil het eten, angst voor schaarste overheerst altijd. Het oerbrein wil een voorraad aanleggen in de vorm van vet. Hierdoor is het ook niet gek dat er zoveel overgewicht heerst in deze maatschappij. Er is immers eten in overvloed?

Wil je toch een paar kilo’s kwijt, dan is het dus van belang om dit op een langzame, duurzame en verantwoorde manier te doen die blijvend is. Een dieet werkt juist andersom. Een dieet wil dat je zo weinig mogelijk eet en beloofd gouden bergen in de toekomst. Maar jouw oerbrein zal daar altijd tegenin gaan. Het oerbrein wil dat je nu eet, geniet en plezier hebt. Terwijl een dieet jou pas later beloofd een prettig gevoel te geven omdat je dan die kilo’s kwijt bent.

Om die reden werkt een dieet niet voor langere tijd en kun je beter op een gestage langzame manier leefstijl veranderingen doorvoeren. Vier elk succes wat je hebt bereikt en accepteer periodes van stilstand tijdens een afvaltraject. Leer omgaan met je oerbrein en doe genoeg kennis op om dit oerbrein tevreden te houden, maar ook direct plezier te ervaren.

Tijdens een afvaltraject is het van belang dat je je bewust bent van dit oerbrein, en dit je moet dit oerbrein erkennen. Het is er en zal niet verdwijnen. Het is van belang dat je hiermee om leert gaan. Stel: je bent elke week een avond alleen thuis, je gewoonte is geworden dat je dan een hele zak chips mag leeg eten van jezelf. Op deze manier heb je toch een gezellige avond en voel je je even gelukkig. Maar na het eten van die hele zak chips, voel je je mega schuldig en is er niks meer over van dat fijne gevoel. Je oerbrein heeft hier zijn werk gedaan. Hij wil jou op korte termijn gelukkig maken. Nu is het van belang om deze gewoonte te doorbreken.

Je kunt deze vrije avond ook op een andere manier benutten, door eindelijk eens naar die vriendin te gaan wat je al tijden van plan bent. Of om heerlijk te gaan knutselen. Of misschien zelfs een wandeling te gaan maken. Het resultaat is dat je niet die zak chips hebt leeg gegeten, maar juist trots op je zelf bent en dus op een andere manier ook een gelukkig gevoel ervaart. Je hebt hiermee de gewoonte doorbroken.

Al met al is het van belang gewoontes te herkennen en hier een andere draai aan te geven. Maar let wel: het oerbrein werkt voor 95% op de automatische piloot. Je kunt dus maar 5% aan gewoontes per keer veranderen. Dat wil zeggen dat als je 20 ‘eet’ beslissingen neemt, je daarvan maar één kunt veranderen. Om die reden kost een traject van afvallen veel tijd. En dat is ook niet erg als het daarna blijvend is.

Ben je benieuwd hoe ik te werk ga? Kom gezellig langs tijdens mijn Open Huis op vrijdag 19 november 2021 van 11.00-15.00. Deze dag kun je gewoon binnen lopen zonder afspraak. Naast informatie inwinnen over imago en leefstijl zijn dan mijn accessoires ook allemaal voor de helft van de prijs. Voel je vrij om binnen te lopen

ZIE IK JE DAN?