Hamsteren

Hamsteren……….!

Hoe het hamsterbrein in onze hersenen werkt

Hamsteren! Het is de kreet van de Albert Heijn om zo veel mogelijk producten in te slaan voor een zo goedkoop mogelijke prijs. In onze hersenen werkt een gebied in de hypothalamus exact hetzelfde. In deze blog leg ik je uit hoe ons hamsterbrein werkt.

Toen wij mensen nog in de oertijd leefden moesten we jagen om aan voldoende eten te komen. het was ons eerste levensdoel. Ons brein wilde hamsteren om zo genoeg voedsel op voorraad te hebben.Dit gebied in de hypothalamus wordt ook wel ons hamsterbrein genoemd. Het heeft altijd een verlangen naar eten en is bang om niet voldoende te krijgen. Op het moment dat jij wilt afvallen gaat dit hamsterbrein steigeren. Want immers je krijgt minder calorieën binnen dan dat je gewend was. Gelukkig hebben we nog een hersengebied (de prefrontale cortex). Dit gebied stuurt onze wil aan en beredeneert dat je moet afvallen omdat dit beter voor jou is. Ook wel de directeur genoemd.

Afvallen is dus een gevecht tussen deze 2 hersengebieden. De hamster die altijd te weinig eten binnen krijgt en de directeur die continue zegt: je krijgt echt wel genoeg eten binnen en het is belangrijk voor je gezondheid dat je gaat afvallen. Volhouden!

Maar……….Gelukkig is er nog een derde systeem in onze hersenen (het limbische systeem) dit moet de verbinder worden tussen het hamsterbrein en de directeur. Het limbische systeem omvat ons gevoel. Het koppelt een herinnering aan een (positief) gevoel. Door hier gebruik van te maken is een afval poging beter vol te houden. Stel je bent al een hele poos goed bezig geweest met gezonde voeding. Je bent trots op je zelf! Je gewicht gaat naar beneden, je krijgt meer energie, je kunt zelfs minder medicatie slikken. Dit positieve gevoel moet je proberen terug te roepen op de momenten van zwakte. En eerlijk is eerlijk, die hebben we allemaal. Daarnaast mag er op z’n tijd ook best even een beloning zijn. Stel je hebt de hele week super strak gezonde voeding gehad, dan mag je in het weekend best even iets lekkers nemen wat minder gezond is.

Uiteraard moet dit dan niet een dikke vette hap zijn van de Mac Donald, maar moet dit wel binnen de perken blijven. Met mijn klanten stel ik altijd een plan op wat betreft de calorie behoefte. Deze zit lager dan wat er nodig is, maar ook weer niet te laag. Wat er vaak gebeurt tijdens een dieet is dat de inname van calorieën zoveel lager is dat het hamsterbrein een fikse tik op z’n kop krijgt en stront chagrijnig wordt. Tijdens een voedingsadvies met als doel afvallen doen we het voorzichtiger. Dit om het langer vol te kunnen houden. Jouw hamsterbrein moet niet chagrijnig worden maar langzaam wennen aan een lagere inname van calorieen. Tegelijkertijd sleutelen we aan het soort voeding wat je eet, waardoor je eerder verzadigd wordt en jouw hamsterbrein niet eens de kans krijgt om chagrijnig te worden.

In bovenstaande tekst hoop ik de werking van de hersenen tijdens een afvaltraject een beetje simpel te hebben uitgelegd. Als je op deze link klikt krijg je het iets wetenschappelijker uitgelegd.

Wil je kennismaken met gezonde voeding? Of proeven dat gezonde hapjes ook best lekker kunnen zijn? Ik organiseer op 3 november een leuke workshop. Kijk hiervoor op mijn website