Eet je darmen gezond

Eet je darmen gezond!

Eet je darmen gezond, ik heb het letterlijk mogen ervaren. Jarenlang durfde ik de deur niet uit voordat ik naar het toilet was geweest. Of ging ik alleen daar naar toe waar wel een toilet was. ‘s Avonds na het eten nog een blokje wandelen was voor mij echt onmogelijk, veel te bang dat ik onverhoopt naar het toilet moest. Dit heeft bijna 25 jaar geduurd maar is gelukkig verleden tijd.

Herken je bovenstaand verhaall? Of denk jij ook, als ik dat eet dan krijg ik zo’n buikpijn. Of was tijdens je zwangerschap je stoelgang één groot drama? Wat ook vaak voorkomt is een pijnlijke plek in je buik die vaak zeurend voelt. Of misschien juist een pijnlijke plek in je rug die zeurend voelt. Al deze aanwijzingen geven aan dat jouw darmen niet optimaal functioneren. Er is veel verbetering mogelijk.

Gezonde voeding is de basis voor een gezonde darm. Een gezonde darm is de basis voor een gelukkig leven. En ervaar jij een gelukkig leven dan zit je lekker in je vel. Dat is wat we allemaal willen. Een paar blogs geleden schreef ik ook al over dat voeding niks anders is dan de bouwstenen van jouw huis. Kies je voor stevige bouwstenen, dan kan jouw lichaam een storm doorstaan. Kies je voor zwakkere bouwstenen dan is laat elk zuchtje wind jouw wankelen

Dat de darmen de basis zijn van ons welbevinden, is ondertussen wel duidelijk bewezen in de wetenschap. Jarenlang liep ik rond met een prikkelbare darm. Als ik bij de huisarts kwam kreeg ik te horen dat ik er maar mee moest leren leven. Bepaalde voeding nam ik al niet meer, want van die voeding wist ik zeker dat ik binnen een half uur naar het toilet moest. Dus ergens wist ik heel goed dat voeding invloed had op mijn darmen. Maar wat de juiste voeding was? Daar had ik geen antwoord op.

Voeding die jouw darmen ondersteuning kunnen bieden vind je in het artikel van Gezond.nu. Maar weet dat het allemaal tijd kost en ook nog eens per persoon verschilt.Je bent niet van de één op de andere dag af van jouw darmproblematiek. Daar gaat zeker een jaar overheen. Een jaar van leefstijl aanpassingen. Het aanpassen van je voeding, het aanpassen van je beweegpatroon, maar je krijgt er veel voor terug en dat is wat jij toch ook wilt?

Tijdens een voedingadvies ga ik samen met jou een traject in waarin je stapje voor stapje leert kiezen voor voeding die jouw darmen weer gezond maakt. Darmen die een storm kunnen doorstaan en darmen die jou gelukkig maken. Een voedingsadvies duurt 6 sessies en kost €225. Ben je aanvullend verzekerd? Dan is er kans dat jouw zorgverzekeraar een deel of soms zelfs alles vergoed.

Note: foto in afbeelding komt van Wikipedia