Slaaptype

Wat voor slaaptype ben jij?

Waarschijnlijk weet je het al lang van je zelf. De één staat ‘s ochtends vroeg met gemak op, terwijl de ander het liefst tot in de late uurtjes blijft zitten. We hebben allemaal onze eigen biologische klok (chrono

type). En leven volgens ons circadiaans ritme. Het circadiaans ritme is letterlijk vertaald: ongeveer een dag. Dat betekent dat het ritme 24 uur lang volgens patroon verloopt. Jouw hormonen wisselen elkaar ook af volgens dat vast staande ritme. Er is veel onderzoek gedaan naar het circadiaans ritme, maar de algemene conclusie is: het is een vast staand gegeven wat je zelf maximaal 1 uur kunt verschuiven.

Zelf weet ik al sinds mijn studie dat ik een ochtendmens ben. Als ik een belangrijk tentamen had zette ik liever de klok om 06.00 ‘s ochtends om verder te leren dan dat ik tot diep in de nacht door ging. En vriendin van mij begreep mij nooit, zij leerde het liefst zo laat mogelijk op de dag en trok bij voorkeur de nacht door als dit nodig was. Zij was duidelijk een avondtype. Toen begrepen we elkaar niet, maar nu snap ik wel hoe het zit.

Als je van je zelf weet welk slaaptype je bent kun je ook gaan leven volgens jouw biologische klok. Dat wil zeggen dat ik als ochtendmens mijn belangrijke dingen overdag moet uitvoeren. Als ik ‘s avonds nog een toets zou moeten leren zou mij dat enorm veel stress opleveren. Zo kan een avondmens beter de dag rustig aan beginnen en in de middag belangrijker dingen oppakken. Je kunt op die manier je dag beter indelen waardoor je veel productiever bent en minder stress ervaart.

Maar tegenwoordig in onze 24/7 maatschappij is het soms best lastig om volgens ons eigen chronotype (biologische klok) te leven. Denk maar eens aan nachtdiensten. 15% Van de werkende bevolking werkt wel eens ‘s nachts. Op die manier wordt je circadiaans ritme als vanzelf verstoord. Dit is wel het meest extreme voorbeeld, maar bij velen van ons is ons natuurlijke ritme verstoord door sociale druk, werkdruk of misschien sporten we wel op het verkeerde moment. Tijdens een leefstijladvies komt dit allemaal aan de orde en krijg je tips om je persoonlijke biologische klok te herstellen ofwel gelijk te zetten.

De Belgen hebben een grappige test ontwikkeld om te ontdekken wat voor slaaptype jij bent. Slaap jij als een leeuw, een wolf, een beer of een dolfijn? Doe de test hier