Valencia

Wat mij opviel in Valencia wat betreft leefstijl

Afgelopen weekend was ik in Valencia en wat mij het meest opviel was de gezonde leefstijl van de Valencianen. Daar kunnen wij hier in Nederland nog heel van leren.

Op zondagochtend zat ik heerlijk in het Turia park te lezen in de nieuwste uitgave van gezond.nu waar ik een abonnement op heb. Ik las over leefstijl als preventie ter voorkoming van het ontwikkelen van chronische ziekten. Er is onderzoek gedaan naar het effect van bewerkte voeding op ons gewicht en onze gezondheid. In Nederland, Duitsland en Engeland eten we gemiddeld 50% bewerkt voedsel. Dat wil zeggen dat we veel kant en klaar voedsel eten, of met behulp van pakjes en zakjes koken. In Spanje en Italië is dit slechts 20%.

Misschien ter verduidelijking: bewerkt eten is dat eten wat je kant en klaar in de supermarkt koopt maar wat je ook zelf kunt maken. Bijvoorbeeld: kant en klare vruchtenyoghurt is bewerkt eten, want immers je kunt ook zelf yoghurt maken met vers fruit. Even terug naar Valencia: Bij het ontbijt in ons hotel stond er dan ook een uitgebreid fruitbuffet, en verse yoghurt. Niks geen kant en klare vruchtenyoghurt. Ook stond er een uitgebreid groente buffet, waar je zelf de lekkerste salade van kon maken.

Even terug naar het onderzoek over bewerkt eten. Hieruit is gebleken dat veel bewerkt eten kan lijden tot overgewicht en gezondheidsproblemen. Bewerkt eten stimuleert namelijk het hongergevoel. Na het eten van bewerkte voeding krijg je al heel snel weer trek. Vaak bevat het ook minder vezels en gezonde vitamines en mineralen. En daarmee krijg je minder energie binnen en wordt je sneller lusteloos. Daarnaast bevat bewerkt eten veel te veel E-nummers die weer schadelijk zijn voor jouw darmflora en waar je bijvoorbeeld een prikkelbare darm door kunt ontwikkelen. En eerlijk is eerlijk, deze ervaring heb ik zelf opgedaan. Vroeger gebruikte ik altijd pakjes en zakjes om onze maaltijd te bereiden. En mijn darm was behoorlijk prikkelbaar. Pas na het verwijderen van deze pakjes en zakjes uit mijn maaltijden werd mijn darm rustiger.

Wat mij daarnaast ook opviel in Valencia was de grote hoeveelheid groentes die je standaard krijgt in een restaurant. Je bestelt een ibericoham, je krijgt een relatief klein stukje vlees, maar je krijgt er wel een behoorlijke hoeveelheid groente en aardappels bij. En niet één soort groente maar echt een diversiteit aan groentes. Op smaak gebracht met een lekker kruid en verder onbewerkt. Het grote voordeel van zo’n gerecht is dat je er lang verzadigd door blijft en ‘s avonds geen trek meer hebt om te gaan snaaien naar lekkere en vaak ongezondere dingen.

Wat de Valencianen verder ook doen is ‘s ochtends lekker gaan sporten in het Turia park. Dit park is 9km lang en je ziet er continue beweging. Op zondagochtend bevinden zich overal groepen die yogales krijgen. Je ziet er een enorme hoeveelheid sporters die hun eigen work out uitvoeren en enorm veel wandelaars die genieten van het prachtige park. Dus aan de ene kant eten de Valencianen veel gezonder dan wij Nederlanders en aan de andere kant zit beweging ingebakken in hun dagelijkse routine. Met als resultaat dat je op straat vrijwel geen mensen ziet met overgewicht.

Terwijl ik daar heerlijk in het park van het zonnetje genoot werd mijn persoonlijke missie weer eens duidelijk. Mijn missie is iedereen bewust maken wat een gezonde leefstijl kan betekenen voor jouw gezondheid. Preventief werken aan je gezondheid is helaas lastig te meten. Want immers als je niet ziek bent of wordt kun je nooit aantonen of dit komt door een gezonde leefstijl. Andersom is wel duidelijk, als je een chronische ziekte hebt ontwikkeld zoals diabetes of hart en vaatziekten is dit vaak wel te wijten aan een minder gezonde leefstijl. Maar Juist dit ‘onzichtbare’ maakt mijn missie zo lastig. Want op dit moment is mijn missie niet zichtbaar. Pas over 20 jaar zul je het verschil merken.

Als jij toch bent geïnspireerd en overtuigd bent dat gezonde voeding ook voor jouw toekomst het verschil kan maken neem dan eens contact op voor de mogelijkheden. Ik heb een standaard advies, maar kan ook een advies op maat maken, speciaal naar jouw wensen.