Wat knoflook, cacao en banaan met elkaar gemeen hebben

Wat knoflook, banaan en cacao met elkaar gemeen hebben

Drie totaal verschillende voedingsmiddelen en toch alle drie heel belangrijk om afwisselend in je voedingspatroon op te nemen. Het zijn alle drie prebiotica en zijn belangrijk voor een gezonde buik.

Maar wat zijn prebiotica? Prebiotica zijn voedingsstoffen voor de darm. Onze darm is ons tweede brein en hebben gezonden voedingsstoffen nodig. Werken je darmen niet optimaal? Dan is je weerstand verlaagd, je kunt last hebben van het prikkelbare darm syndroom, allergieën ontwikkelen en het kan soms zelfs tot depressies lijden.

In onze Westerse wereld is de voeding wat betreft voedingswaarde de laatste jaren enorm verslechterd. Tegelijkertijd zijn er veel meer ziektes ontstaan die gerelateerd zijn aan de darmen. Een duidelijk voorbeeld is het prikkelbare darm syndroom. 50 Jaar geleden had nog niemand er van gehoord en nu hoor je het overal om je heen. Dit is onlosmakelijk verbonden met onze voeding.

Loop eens door de supermarkt, patat, hamburgers, chips het ligt allemaal voor het grijpen en is ‘spotgoedkoop’. Maar loop je door de groente en fruit afdeling dan schrik je van de prijzen. Kom je op de afdeling met macaroni en spaghetti, dan is de ‘witte’ pasta veelvuldig aanwezig en de volkoren pasta moet je zoeken. Ergens is er in de loop van de afgelopen jaren iets mis gegaan……..

Maar nu terug naar de prebiotica als knoflook, banaan en cacao. Naast deze 3 producten zijn er gelukkig veel meer producten die onze darmen gezond houden. Als we die doelbewust toevoegen aan ons voedingspatroon zal het een stuk beter gaan met onze darmen en daarmee met onze gezondheid.

Knoflook versterkt de groei van gezonde bacteriën in onze darmen en maakt het voor schadelijke bacteriën lastig om te groeien. Bananen zijn rijk aan vezels, stimuleren ook de groei van gezonde bacteriën en verminderen een opgeblazen gevoel in je darmen. Tot slot cacao, dit bevat flavonolen welke ook weer de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Daarnaast werkt het cholesterol verlagend en is het gezond voor je hart. Maar dan gaat het wel om producten met minmaal 70% aan cacao. Je kunt dus beter voor pure chocola kiezen dan voor melkchocola om van de gunstige werking van cacao te profiteren. Andere prebiotica zijn: ui, prei, asperges, gerst, haver, appels, lijnzaad en zeewier.

Naast prebiotica bestaan er ook probiotica. Dit zijn gezonde bacterie stammen die je bijvoorbeeld in een vitaminepil kunt slikken en kunnen helpen om een verstoorde darmwerking weer te herstellen.