Calcium vitD vitK

Vitamine D, K en calcium, de drie eenheid

Dat calcium nodig is voor sterke botten is bij iederen meestal wel duidelijk, maar dat vitamine D hier een belangrijke rol bij speelt is vaak minder bekend. Vitamine D is noodzakelijk voor ons lichaam om calcium op te kunnen nemen. Zonder vitamine D, geen calciumopname! Dit is ook één van de redenen dat iedereen boven de 50 jaar het advies krijgt om 10 mg vitamine D bij te slikken.

Vitamine D echter heeft nog veel meer functies. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het een rol kan spelen bij het verdedigingsmechanisme tegen corona. Maar het speelt ook nog een rol bij de werking van de spieren. Het is dus belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Nieuw in de onderzoeken is de rol van vitamine D bij het ondersteunen van vitamine K. Deze vitamine is belangrijk bij onze bloedstolling en de elasticiteit van onze bloedvaten, het houdt onze bloedvaten jong en vitaal. Vitamine D, K en calcium vormen dus een drie eenheid bij het sterk houden van onze botten, spieren en bloedvaten.

Gelukkig krijgen we vitamine K voldoende binnen bij een afwisselend en gezond voedingspatroon. Vitamine D en calcium kunnen echter wel lastig zijn om voldoende binnen te krijgen. Vitamine D zit voornamelijk in vette vis zoals zalm en makreel. In mindere mate in de witte vissoorten, ei en champignons. Calcium zit vooral in zuivel, maar ook in enkele groentes zoals bij voorbeeld rucola.

Tijdens een voedingsadvies besteed ik altijd erg veel aandacht aan het binnen krijgen van de juiste voedingsstoffen. Op die manier kun je jouw gewenste gewicht bereiken op een verantwoorde en blijvende manier terwijl je tegelijkertijd ook werkt aan een versterkte weerstand en stevige botten.

Tot 1 juni geldt nog steeds mijn spectaculaire kennismakingsaanbieding voor een voedingsadvies van 6 sessies. Kijk hiervoor op de pagina voeding.

De foto en inspiratie komt van de site: www.zuivelengezondheid.nl