Vezels

Vezels helpen je bij afvallen

Vezels hebben 3 belangrijke functies waarom ze jou kunnen helpen bij het afvallen. De allerbelangrijkste reden is dat ze vrijwel geen calorieën bevatten. Waar een koolhydraat 4 kCal aan energie oplevert, levert een vezel gemiddeld slechts 2 kCal. (Een vet ter vergelijking levert 9kCal). Dus een volkoren boterham levert minder calorieën dan een bruine boterham. Een volkoren pasta levert minder kCal dan een witte pastasoort.

Reden 2 waarom vezels je helpen bij het afvallen is dat ze jou een vol en verzadigd gevoel geven. Een vezel zuigt zich vol met water, en wordt daarmee groter. Dit geeft jou dat volle en verzadigde gevoel.

De derde reden waarom vezels je helpen bij het afvallen is dat ze de vetverbranding stimuleren. Vezels zijn een belangrijke voedingsbron voor jouw darmbacteriën. Deze bacteriën worden daardoor actiever om het vet uit jouw voeding te verbranden. Waardoor het minder kans krijgt op te slaan.

Om het optimale effect te bereiken heb je gemiddeld als vrouw ongeveer 30 gram vezels per dag nodig. Dat is best een heel veel, maar prima te halen. Vezels zitten met grote hoeveelheden in peulvruchten, groente, fruit, noten, zaden en volkoren granen.

Tip bij het eten van vezels: drink wel voldoende water, koffie en thee, minmaal 1,5 liter per dag, liever nog meer.

Zoek je hulp bij het bereiken van een gezond gewicht? Maak gebruik van mijn kennismakingsaanbieding: https://leefinstijl.com/gewichtsconsulent-drachten/