Van bewerkt eten kom je aan
Misschien is het handig om eerst uit te leggen wat precies bewerkt eten is. Bewerkt eten is dat eten wat je uit de supermarkt haalt wat je ook wel zelf kunt maken. Bijvoorbeeld: vruchtenyoghurt kun je kant en klaar uit de supermarkt halen, maar je kunt ook zelf yoghurt maken met vers fruit. Vruchtenyoghurt uit de supermarkt is dus bewerkt eten, normale yoghurt is onbewerkt eten.
Je kunt zelf snert maken, maar je kunt ook een kant en klaar blik of pakje snert uit de supermarkt halen. De kant en klare snert uit de supermarkt is bewerkt, de eigen gemaakte snert is onbewerkt.
Maar waarom kom je aan van bewerkt eten? In de eerste plaats doordat je zelf precies kunt bepalen wat je er in stopt. Afgelopen weekend heb ik zelf snert gemaakt met spek en verse runderworst (heel bewust geen vette rookworst). Deze snert met worst en spek bevatte slechts 283 kCal voor 500 gram. Snert uit de supermarkt met worst bevat 485kCal. Dat is nogal een verschil!
Reden 1 dat je van bewerkt eten aankomt is dat je zelf in de hand hebt wat je in je maaltijd stopt. Reden 2 is dat in kant en klaar maaltijden stoffen zitten die lust opwekkend zijn en minder verzadigend. Er is onderzoek gedaan in een groep waarbij de ene helft onbewerkt eten kreeg en de andere helft kant en klaar voorbewerkt eten (ze hebben het aantal calorieën hierbij wel hetzelfde gemaakt). Voor de rest mochten ze eten wat ze wilden. Groep 1 van het vers bereide eten had veel minder drang naar tussendoortjes. Groep 2 bleef trek hebben en snaaide er op los. Resultaat na 1 maand: groep 2 woog 1 kilo meer dan groep 1.
Conclusie: er zijn 2 belangrijke voordelen van onbewerkt voedsel: je weet precies wat je in je gerecht stopt en er ontstaat een meer verzadigd gevoel waardoor je minder trek krijgt in tussendoortjes. Al met al kan het wel tot 2 kilo gewichtsverlies per maand opleveren.