Stopmetsmeren

Stop met smeren, start met gezonde voeding

En dan bedoel ik niet met zonnebrand en dagcrèmes, maar met alle andere ‘veel belovende’ crèmes die zeggen dat ze pigmentvlekken reduceren.

16 Jaar geleden, zwanger van onze jongste dochter ontstonden er van het één op het andere moment pigmentvlekken in mijn gezicht. En helaas, dat verdwijnt nooit. In de winter is het weinig zichtbaar, in de zomer wordt het altijd heel intens. Altijd smeer ik mij in met een zonnebrand met hoge factor, maar toch! Jarenlang ben ik op zoek geweest naar een oplossing, elk jaar probeerde ik een ander smeerseltje uit. Helemaal niks hielp. Vorig jaar had ik mij voorgenomen dat het klaar was met uitproberen en testen en dat het was zoals het was.

Maar vorig jaar startte ik met gezonde voeding en raad eens? Mijn pigmentvlekken zijn meer dan gehalveerd. Afgelopen vakantie waren we op Curacao en daar scheen de zon veelvuldig. Normaal gesproken worden de pigmentvlekken dan in alle hevigheid zichtbaar ondanks het vele smeren met een beschermende factor. Maar dit jaar was anders. De pigmentvlekken kwamen maar in hele lichte mate tevoorschijn. Wezenlijk anders dan anders. Dit heeft mij als analist natuurlijk getriggerd om uit zoeken waar de oorzaak lag. En het zal je niet verbazen, maar gezonde voeding levert ook een mooiere huid op. Alle vormen van huidaandoeningen varen wel bij gezonde voeding.

Vitamine C is een belangrijke voedingsstof voor je huid. Het is een anti oxidant en vangt vrije radicalen weg, waardoor je huid minder snel oud wordt. Het is niet voor niks dat er vaak vitamine C in je dagcrème zit. Maar crème werkt alleen vanaf de buitenkant. Door veel vitamine C via de voeding binnen te krijgen werkt het van 2 kanten en is het veel effectiever.

Naast vitamine C heeft vitamine D ook een beschermende werking voor je huid. Juist vitamine D vangt door zijn anti oxidatieve werking de zonschade op. Doordat niet elke huid evenveel zon kan opnemen, is het in sommige gevallen verstandig om vitamine D te slikken, dit geldt zeker vanaf 50 jaar en bij een getinte huid.

Tot slot is een belangrijke voedingsstof voor je huid het omega 3 vetzuur. Dit zit vooral in vette vis, noten en lijnzaad. Omega 3 is belangrijk om de huid gehydrateerd te houden waardoor het een mooie barrière blijft voor schadelijke invloeden van buitenaf. Ook deze stof wordt vaak aan crèmes toegevoegd. Maar ook hier geldt, het is het mooist om dit zowel via je voeding binnen te krijgen en eventueel via een crème bij een drogere huid.

Als ik nu terug kijk naar mijzelf en de verandering in mijn voedingspatroon zit het verschil vooral in de vitamine D inname en de omega 3 vetzuren. En kennelijk heeft dit ervoor gezorgd dat mijn pigmentatie behoorlijk ten positieve is verbeterd. Prachtig bijkomstig voordeel van gezonde voeding!

Ben jij ook geïnteresseerd in gezonde voeding? Wil je preventief werken aan je gezondheid? Neem gerust contact met me op voor de mogelijkheden