Overgewicht en toch ondervoed

Overgewicht en toch ondervoed

Overgewicht en toch ondervoed, het klink tegenstrijdig maar toch is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat dit erg vaak voorkomt. Een groep patiënten die om wat voor reden dan ook in het ziekenhuis lag met overgewicht is onderzocht op hun inname van voeding. Wat bleek: 50% van deze patiënten hadden een lage spiermasse, een tekort aan eiwitten, vitamines en mineralen. Ook uit onderzoeken van lifelines die bij gezonde mensen plaats vindt blijkt 40% een tekort aan voedingsstoffen te hebben.

Maar hoe werkt dit dan? Het eenvoudigste antwoord hier op is: we eten te eenzijdig. Laat ik mijzelf als voorbeeld nemen. Ik dacht altijd dat ik behoorlijk gezond at. Ik at immers elke dag groente en at 2 stuks fruit, elke dag at ik een banaan en een appel. Klinkt best goed toch? Maar wat ik leerde tijdens de opleiding tot gewichtsconsulent is dat je moet afwisselen binnen je voedingspatroon. Elke dag een appel en een banaan klinkt prima, maar is wel eenzijdig. Elk fruit bevat zijn eigen vitamines en mineralen. Dus ik kreeg elke dag dezelfde vitamines en mineralen binnen maar miste de voordelen van de andere fruitsoorten. Zo bevat een kiwi totaal andere vitamines en mineralen dan een banaan.

Vitamines en mineralen heb je nodig om jouw lichaam op volle toeren te laten draaien. Jouw lichaam is een ingenieuze fabriek die alleen goed kan draaien als alle grondstoffen aanwezig zijn. Aan de ene kant heb je de bouwstoffen nodig zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Aan de andere kant heb je de aanjagers nodig, de vitamines en mineralen zoals bijvoorbeeld magnesium, ijzer, zink en de vitamines. De vitamines en mineralen zetten al onze lichaamsfuncties in gang.

Een eenzijdig voedingspatroon kan leiden tot een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen waardoor je niet optimaal functioneert. Zo kan het zelfs zijn dat je al jaren probeert om af te vallen, maar dat het niet echt lukt. Soms is dit gewoon een gebrek aan de juiste vitamines en mineralen waardoor de aansturing om af te vallen niet goed gaat. De nieuwste onderzoeken mbt corona wijzen zelfs uit dat de patiënten die op de IC liggen allemaal een tekort hebben aan Vitamine D en Zink. Hierdoor is hun weerstand niet op peil Wederom een bewijs van ondervoeding.

Een ander voorbeeld van ondervoeding is een tekort aan calcium. Je zult er jarenlang niks van merken, maar op latere leeftijd gaat het zich wel uiten. Botontkalking ligt op de loer. Het gebit wordt slechter. Daarnaast speelt calcium ook een rol bij de prikkeloverdracht van zenuwcellen. Daardoor kan een tekort aan calcium ook leiden tot spierkrampen. Deze spierkrampen komen voor in al je ledematen. Zo heeft elke vitamine en mineraal zijn eigen belangrijke functie. Mis je door eenzijdig eten één van deze stofjes dan krijg je hier op den duur problemen mee. Het vervelende van dit geheel is dat je er op korte termijn niks van merkt, maar vanaf je 50e en soms pas van je 70e zul je de gevolgen ondervinden.

Als klanten bij mij komen laat ik ze hun voeding bij houden (en ja dat is een klus en niet altijd leuk😂). Achter de schermen scan ik de inname van de belangrijkste vitamines en mineralen. Tijdens elke afspraak bespreken we dit en stuur ik dit in overleg bij. De meeste klanten komen bij mij om af te vallen, maar door het aanpassen van de soort voeding voelen ze zich na verloop van tijd ook veel energieker. Het resultaat van een voedingsadvies is dus afvallen, meer energie krijgen, maar ook het ontwikkelen van een verhoogde weerstand waardoor je minder vatbaar bent voor alle virussen die rond zweven.

Een voedingsadvies is daarom niet alleen geschikt om te willen afvallen, maar is eigenlijk geschikt voor iedereen die wil werken aan zijn of haar weerstand en in de toekomst ook nog energiek en veerkrachtig wil zijn. Ben jij vaak moe of futloos? Heb jij vaak problemen met je darmen? Wil jij weer stralen en lekker in je vel zitten? En wil jij je weer energieker voelen? Misschien is een voedingadvies wel een oplossing hiervoor.

Mijn standaard voedingsadvies bestaat uit 6 consulten van gemiddeld één uur. Heb je geen overgewicht maar wil je wel graag werken aan een gezond voedingspatroon dan kunnen we na een gratis intake ook een advies op maat maken van bijvoorbeeld 4 sessies. Vaak wordt een voedingsadvies vergoed uit de aanvullende verzekering van de zorgverzekering. Op mijn website staat een link waar je kunt checken hoe dit bij jouw verzekering zit.