Ijzer

Ijzer, het groene goud

Letterlijk genomen kan dit natuurlijk niet. Ijzer is immers helemaal niet groen. Ijzer zit echter wel vaak in groene groenten. Zeewier is zelfs de grootleverancier van ijzer. En daarnaast; ijzer is goud waard. Zonder ijzer kunnen we niet leven en als we te weinig ijzer binnen krijgen worden we vermoeid.

Kortom ijzer is een topper voor je energie niveau en ijzer heeft een positief effect op je immuunsysteem. Ijzer is een bouwstof voor hemoglobine, een belangrijk eiwit van onze rode bloedcellen. Dit hemoglobine (Hb) zorgt voor het zuurstoftransport door ons hele lichaam. Zuurstof is weer nodig om ons voedsel te verbranden en daarmee vormt het een belangrijke schakel in onze energievoorziening. Daarnaast stimuleert ijzer de aanmaak van allerlei enzymen in ons lichaam welke weer helpen onze huid, haar en nagels in topconditie te krijgen. Ijzer is dus best belangrijk om in voldoende mate binnen te krijgen. Als man heb je elke dag 11 gram ijzer nodig in je voeding. Vrouwen na de overgang ook. Maar voor de overgang heeft een vrouw zelfs 16 gram ijzer nodig. Elke dag opnieuw.

Waar zit ijzer in? In groene groenten vind je veel ijzer. Om die reden maak ik elke dag een groene smoothie met boerenkool. Ook peulvruchten zitten barstensvol ijzer. Dit is één van de redenen om elke week peulvruchten op je menu te zetten. Daarnaast bevatten volkoren producten veel ijzer. Maar het zit echt nog wel in meer voeding, misschien wel de lekkerste tip om veel ijzer binnen te krijgen is het eten van pure chocola.

Wil jij graag weten of je voldoende ijzer binnen krijgt? Misschien is een strategiesessie wel iets voor jou. Tijdens een strategiesessie leg ik uit hoe je jouw eigen voedingspatroon kunt monitoren en kunt aanpassen tot een gezonde leefstijl.