stress en slaap

Hoe stress en slaap jouw gewicht kunnen beïnvloeden

Stiekem herkennen we het misschien allemaal wel. Na een slechte nachtrust is het lastiger om je aan bepaalde voornemens te houden. En bij een hoger stress level is het lastiger om van de lekkere maar ongezonde dingen af te blijven.

Gelukkig is een nachtje slecht slapen helemaal niet erg, en een paar dagen stress is ook geen enkel probleem. Maar lastiger wordt het als slecht slapen of een slechte nachtrust chronisch wordt. Bij chronische stress is er continue een verhoogd niveau van cortisol. Cortisol is het hormoon wat ons gevoeliger maakt voor snoepen, snacken en alcohol. En juist deze voeding zorgt er voor dat ons beloningssysteem wordt aangezet in de vorm van dopamine. Dus je krijgt een TIJDELIJK gelukkiger gevoel van snoepen, snacken en alcohol waardoor je nog meer gaat snoepen etc. Op deze manier beland je in een negatieve vicieuze cirkel van eten. 1 Van de oplossingen hiervoor is bewegen. Door te gaan bewegen wordt er een stofje in de hersenen afgegeven die het cortisol afremt waardoor de trek in snoepen en snacken ook afneemt.

Een chronisch gebrek een slaap verstoort het evenwicht tussen het verzadigingshormoon en het hongerhormoon. ‘s Nachts treedt het verzadigingshormoon in werking. Bij een slechte nachtrust krijgt het hongerhormoon de overhand en zul je overdag meer trek ervaren.

Ervaar jij op dit moment stress of heb je het idee dat je chronisch slecht slaapt? Misschien is een leefstijladvies wel de oplossing. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden