taart

Het geheim van volhouden is jezelf verwennen!

Afgelopen week werd het mij weer heel erg duidelijk hoe belangrijk het is om jezelf zo soms te verwennen. De boodschap van onze regering was dat we weer een maand langer in lockdown zitten. Om moedeloos van te worden terwijl we allemaal begrijpen hoe belangrijk het is. Op het moment dat ik samen met mijn dochter langs een bakker liepe zijn we naar binnen gegaan. We hebben een lekker gebakje gekocht voor het hele gezin. Het zijn de kleine verwennerijtjes die je dan zo nodig hebt.

Zo is het ook met een dieet, of verbetering van je leefstijl. Het gaat niet altijd alleen maar goed. Soms heb je een dip en lukt het even niet. Dat is niet erg als je het daarna maar weer oppakt. Het is zelfs heel verstandig om geregeld een beloning of verwennerij in te bouwen om het vol te houden.

Stel je bent de hele dag strak bezig geweest met gezonde voeding, je weet dat er nog ruimte is om dat kleine extraatje te nemen. Spreek met je zelf af dat je ‘s avonds dan nog iets lekkers mag als je je de hele dag goed aan je ‘dieet’ hebt gehouden. Of stel, je bent de hele week strak bezig geweest met je verantwoord eten en calorieën tellen en je weet dat het heel goed is gegaan. Beloon jezelf dan in het weekend met 1 uitspatting. Als je dit vooraf met je zelf afspreekt is alles veel beter vol te houden want je weet dat er een beloning aan zit te komen.

Een psycholoog die patiënten behandelt met overgewicht, beschrijft 3 verschillende hersendelen die hierbij samen werken. Deel 1 is het hamsterbrein, deze is geprogrammeerd om zoveel mogelijk te willen eten. Ontstaan in de oertijd toen er schaarste was aan eten. Hersendeel 2 is de directeur. Deze weet heel goed dat te veel eten slecht voor je is en dat je alleen maar aankomt als je te veel eet. Deze probeert het hamsterbrein af te remmen. Hersendeel 3 is je beste vriend, deze beschrijf ik hierboven. Als je beste vriend de regie neemt en de directeur en het hamsterbrein laat samen werken zul je het traject van afvallen en gezonde leefstijl veel beter volhouden.

Ofwel als jet het hamterbrein een vette worst voor houdt in de vorm van een kleine beloning is deze gerust gesteld. Want immers er komt nog iets lekkers aan. Tevens is de directeur tevreden want je hebt je de hele dag aan alle regeltjes gehouden. En er is immers ruimte om die beloning in te bouwen.

HET GEHEIM VAN VOLHOUDEN IS JE ZELF ZO NU EN DAN VERWENNEN

Tijdens mijn voedingsadvies neem ik ook dit stukje mee. Want een veranderde leefstijl en voedingsgewoontes hou je alleen maar vol als je soms ook even een uitspatting kunt. hebben. Zo hebben wij afgelopen week ook enorm genoten van ons lekkere gebakje.