slaap remen en gas geven

Herken je dat? Elke nacht word je op het zelfde tijdstip wakker……

Er is niks vervelender dan slecht slapen. De één komt moeilijk in slaap, de ander wordt midden in de nacht wakker en komt nooit weer terug in slaap. Vooral dit laatste overkomt mij ook zo nu en dan. Als dit weer een aantal nachten gebeurt, let ik extra op wat ik eet voor het slapen gaan. 

Vermijd tot drie uur voor het slapen gaan de snelle koolhydraten (denk hierbij aan koek, witte pasta, wit stokbrood of gesuikerde pinda’s). Eet daar voor in de plaats vezels, eiwitten en vetten. Dat wil zeggen een handjevol ongebrande noten, volkoren stokbrood met een kaasje of een lekker gekookt eitje, en raad eens? Door hier weer even op te letten slaap je ‘s nachts beter door.

Maar hoe werkt dit? Snelle suikers zijn slecht voor ons lichaam. Na inname van deze snelle suikers (koolhydraten) maken we direct insuline aan om de bloedsuikerspiegel stabiel te krijgen. Ons lichaam geeft gas (terwijl we suiker eten) en insuline zet direct de rem er op. Maar……..onze hersenen hebben wel bloedsuikers nodig om te functioneren, ook ‘s nachts! Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat onze bloedsuiker stabiel blijft in de hersenen. Als deze spiegel instabiel is doordat je vlak voor het slapen gaan nog snelle koolhydraten eet, wordt de aanmaak van melatonine (ons slaaphormoon) verstoord. Dat is één van de redenen van een slechte nachtrust na het eten van snelle koolhydraten.

Door het eten van snelle koolhydraten wordt er dus extra insuline aangemaakt. De bloedsuikerspiegel in de hersenen daalt daarmee en dit wekt een stressreactie op in onze hersenen. Deze stressreactie zorgt voor de aanmaak van cortisol. Cortisol begint normaal gesproken rond 02.00 ‘s nachts langzaam actief te worden waardoor je tussen 06.00 en 08.00 wakker wordt. Op het moment dat je voor het slapen gaan snelle koolhydraten eet wordt er extra insuline aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je eerder cortisol aan maakt waardoor je midden in de nacht wakker wordt. En cortisol houdt je ook wakker. Dit is de tweede reden van een slechte nachtrust na het eten van snelle suikers. Het is een heel technisch verhaal maar de boodschap is: Eet geen snelle koolhydraten voor het slapen gaan als je dit probleem herkent! Ofwel geef geen gas waardoor je lichaam weer moet afremmen.

En ja………. sliep je vroeger altijd heerlijk door, wat je ook at voor het slapen gaan? Gelukkig worden we allemaal ouder maar wordt ons lichaam wel steeds minder veerkrachtig en wordt het belang van gezonde voeding op het juiste moment steeds belangrijker