Hoe kies je voor gezonde voeding?

Hoe kies je voor gezonde voeding?

Helaas is onze maatschappij zo ingericht dat we overal om ons heen veel meer in aanraking komen met ongezonde voeding dan met gezonde voeding. Daarnaast is ongezonde voeding veel goedkoper dan gezonde voeding. In de schappen bij de kassa zie je nooit een lekkere zak appels liggen, maar wel een pak koekjes, of snoepjes. Daardoor kiezen we steeds gemakkelijker voor ongezonde voeding.

Maar wat is nu precies gezonde voeding? Er is nooit een eenduidige definitie, maar in deze blog geef ik je een hulpmiddel die jou helpt om te kiezen. Gezonde voeding staat in de schijf van 5 en bevat veel vitamines en mineralen, weinig verzadig vet, weinig suiker en zout. Dat is heel kort door de bocht een snel antwoord. Dit hulpmiddel is de KIES IK GEZOND APP . Deze kun je downloaden op je telefoon en helpt je kiezen voor gezonde voeding uit de schijf van 5. Er zit ook een scan in waarmee je snel even een product kunt scannen en kunt controleren wat de voedingswaarde is van dat product.

Nu moet je niet denken dat deze app zalig makend is. Je moet nog steeds je gezonde verstand gebruiken en goed lezen waarom het product niet in een gezond voedingspatroon past. Bij elk product wat je opzoekt staat beschreven waarom het niet in de schijf van 5 past. Als er te veel verzadigd vet in zit is het duidelijk. Als er te veel zout of suiker in zit is het ook duidelijk. Maar soms staat er in het advies dat er te weinig voedingswaarde bevat. Deze opmerking negeer ik vaak. Neem bijvoorbeeld de Alpro baristo havermelk (deze gebruik ik in mijn latte machiato, heerlijk zacht en romig). Deze past niet in de schijf van 5 omdat er te weinig eiwit in zit. Maar ik weet dat ik ruim voldoende eiwitten binnen krijg en dus negeer ik dit advies en drink mijn latte met havermelk.

Het verhaal wordt anders als er te veel zout in zit. Potgroenten staan heel vaak niet in de schijf van 5 omdat er te veel zout aan toegevoegd is. Je kunt beter kiezen voor verse groenten of pure diepvriesgroenten. Deze app geeft je ook altijd een advies met een gezondere keuze. Zelf gebruikte ik vaak Boursin in onze gerechten. Met behulp van deze KIes ik gezond app ben ik tot de eetwissel gekomen om dit te vervangen door Philadelphia bieslook. Deze staat wel in de schijf van 5 en past dus in een gezond voedingspatroon. Dit omdat er veel minder verzadigd vet in zit dan in de Boursin. Met behulp van deze app kun je op een simpele manier toch een aantal kilo’s kwijt raken en een gezonder voedingspatroon ontwikkelen.

Heel veel succes met het kiezen van jouw eetwissel