gezonde nachtrust

Een gezonde nachtrust begint overdag

Herken je dat? De ene ochtend word je met een uitgerust gevoel wakker, terwijl je de andere ochtend het liefst in je bed blijft liggen. In deze blog leer ik je 2 belangrijke aspecten van een gezonde nachtrust. Een gezonde nachtrust begint overdag!

Er zijn veel factoren van invloed op een gezonde nachtrust. Twee factoren daarvan bespreek ik in deze blog. Start jouw dag altijd met voldoende licht, sterker nog, zorg de hele dag voor voldoende licht, maar eindig de dag altijd met gedimd licht. Door het licht ‘s avonds te dimmen krijgt jouw lichaam een seintje om melatonine aan te maken waardoor jij slaap krijgt.

Maar wat nog veel belangrijker is, heb je overdag wel voldoende beweging gehad? Jouw slaapritme bestaat uit vier fasen (even simpel uitgelegd). De sluimer + lichte slaapfase zijn een soort van overgangsfasen tussen wakker zijn en inslapen. Tijdens de diepe slaapfase vindt het fysieke herstel plaats van overdag. En de REM slaap is nodig om alle emoties van overdag te verwerken.

Op het moment dat er overdag weinig fysieke activiteit is geweest zal er ook weinig diepe slaap ontstaan in de nacht. En juist deze diepe slaap geeft je dat heerlijke gevoel als je ‘s ochtends wakker wordt. Conclusie: een fysieke activiteit overdag bevordert jouw slaap in de nacht. En dat hoeft echt geen zware lichamelijke inspanning te zijn. Een stevige wandeling van minimaal 30 minuten doet al wonderen. Een gezonde nachtrust begint overdag.

Op het moment dat ik deze blog schrijf komt er een mailing binnen van Gezondnu welke toevalligerwijs over de diepe slaap gaat. Het artikel wat zij er over schrijven vind je hier

Tijdens een leefstijl advies besteden we aandacht aan voeding, beweging, stress en slaap. Hoe ga je om met deze 4 peilers van de samenleving? Alle 4 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ben jij geïnteresseerd in een leefstijl advies? Klik dan eens door naar de volgende link: https://leefinstijl.com/slaap/