Vivian Reijs

Een gezond gewicht met gezonde voeding

Gisteren las ik de quote van Vivian Reijs: Je hoeft niet per se af te vallen om gezond te worden, je wilt eerst gezond worden om af te vallen. Deze sprak mij zo aan dat ik direct het onderwerp van de blog van deze week wist.

Natuurlijk wil je graag een gezond gewicht bereiken, dit draagt bij aan de verbetering van je gezondheid. Maar soms is het belangrijker om eerst te zorgen dat je voeding zoveel gezonde voedingstoffen bevat waardoor je meer energie krijgt om aan een gezond gewicht te werken. Het kan zijn dat je in het verleden vaak op dieet bent geweest waardoor je veel belangrijke voedingsstoffen hebt gemist. Hierdoor kan het zijn dat je hele hormonale aansturing van je stofwisseling is verstoord waardoor het soms niet meer lukt om af te vallen.

Je kunt het vergelijken met een auto die op benzine rijdt waar je diesel in gooit. Je gooit wel brandstof in de auto maar hij komt niet vooruit. Zo is het met voeding ook. Tijdens een traject van afvallen is het van belang om calorieën tot je te nemen die ook van waarde zijn voor jou. Waarmee je het traject van afvallen op AAN zet Om even een extreem voorbeeld te geven: een gebakje op zijn tijd is heerlijk, maar het bevat al snel 300 calorieën welke van weinig waarde zijn, zeg maar de lege calorieën. Daartegenover staat een schaaltje yoghurt met fruit en zelf gemaakte granola. Afhankelijk van de granola, het fruit en de soort yoghurt zit dit rond de 200 calorieën, maar elke calorie die je op dat moment op eet is van waarde voor je gezondheid. Dit zijn de zogenaamde waardevolle calorieën en passen binnen gezonde voeding.

Tijdens een voedingsadvies probeer ik altijd twee vliegen in één klap te slaan. Samen met mijn klanten werk ik aan een lager gewicht, maar parallel daar aan loopt altijd gezonde voeding. En soms is het belangrijker om eerst aan gezonde voeding te werken waardoor de motor om af te vallen kan worden aangezet. Maar ook binnen een gezond voedingspatroon past nog steeds dat lekkere gebakje………… Als de basis van je voeding goed is, is een ongezond tussendoortje echt wel mogelijk.

Een ander voordeel van werken aan gezonde voeding is dat je meer energie krijgt om te bewegen. Waardevolle calorieën leveren je de juiste benzine om lekker te kunnen bewegen. En als je meer beweegt val je vanzelf af. Een voedingsadvies bij Leef in Stijl bestaat altijd uit bewegen en gezonde voeding, met als resultaat een gezond gewicht. Maar het kost tijd en je moet bereid zijn om een verandering te ondergaan. Want als je niks verandert aan je eetpatroon en/of beweging verandert er ook niets aan je gewicht.