Brood

De keuze is reuze, maar welk brood kies jij?

Toen ik in mijn studentenjaren op de broodafdeling van een supermarkt werkte was de keuze in brood heel overzichtelijk. Je had wit, bruin, fijn en grof volkoren. De enige diversiteit die er was, was de vorm: rond, casino, boeren of vloer brood. Tegenwoordig vind ik het een oerwoud aan keuzes die je kunt maken binnen het brood. Maar ik heb uitgevonden hoe het zit!

Ten eerste: je hebt verschillende soorten granen zoals er zijn: tarwe, rogge, spelt, mais, gerst, gierst en haver. Van al deze soorten kun je brood bakken. Binnen deze granen kun je de korrel op verschillende manieren in brood verwerken: de bakker gebruikt bloem, dit is alleen de kern van een graankorrel. Hiervan maakt hij wit brood. De bakker gebruikt volkorenmeel, hierbij gebruikt hij de volledige graankorrel. Hij bakt hiervan volkorenbrood. Of de bakker gebruikt een mix van volkorenmeel en bloem. Hiervan bakt hij bruin brood.

Conclusie: je kunt dus een spelt-wit brood kopen, maar ook een spelt-volkoren. Waarbij spelt iets zegt over welke graansoort gebruikt wordt en volkoren iets zegt over welk deel van de graankorrel gebruikt wordt. De volkoren korrel bevat in alle gevallen de meeste voedingsstoffen en is binnen alle graansoorten de gezondste variant. Ik sta dan tegenwoordig ook bij de bakker en vraag gewoon welke keuze ze hebben binnen de volkoren broden.

Uiteraard zijn er nog meer soorten broden zoals bijv. meergranen brood: hierin moeten minimaal 3 verschillende soorten granen zitten. Ook binnen meergranen brood bestaat er wit, bruin of volkoren. Of je hebt zuurdesem brood. Een zuurdesembrood zegt iets over het rijsmiddel desem wat er gebruikt is. En ook binnen zuurdesembrood bestaat weer wit, bruin en volkoren.

Kortom op het moment dat jij door de bomen het bos niet meer ziet vraag je gewoon welke soorten volkorenbrood ze hebben. Op deze manier kies je een brood met de meest gezonde voedingsstoffen. Mooi meegenomen is dat er in volkoren brood altijd minder calorieën zitten dan in een ander brood. Dus het helpt je ook aan een gezond gewicht.