Brood daar zit wat in

Brood daar zit wat in

Via de normale voeding is het behoorlijk lastig om elke dag voldoende jodium binnen te krijgen. Jodium is een spoorelement welke we nodig hebben om onze schildklier te laten functioneren. De schildklier produceert het schildklierhormoon. Dit hormoon vormt het motorblok van onze stofwisseling. Als je te weinig jodium binnen krijgt kan het zijn dat je hele stofwisseling verstoord is, waardoor afvallen soms een probleem wordt. Daarnaast speelt jodium een belangrijke rol in de ontwikkeling van ons zenuwstelsel. Een ernstig jodiumtekort kan dan ook leiden tot overgewicht en vermoeidheid.

Juist omdat het lastig is om voldoende jodium via voeding binnen te krijgen besloot onze regering in 1942 al om het verplicht te stellen om gejodeerd bakkerszout te gaan gebruiken voor het bakken van brood. Ondertussen is het niet meer verplicht maar is er wel een afspraak gemaakt met de bakkers dat het zeer gewenst is. Globaal kun je zeggen dat er in biologisch brood geen gejodeerd zout wordt gebruikt en in de overige broden wel. Mensen die dus helemaal geen brood eten of alleen zelf brood bakken of biologisch brood kopen, lopen gemakkelijk een tekort aan jodium op. Het is namelijk de grootste bron van jodium in onze voeding.

Even ter vergelijking: vier sneetjes brood bevatten ongeveer 100 microgram jodium. Je hebt elke dag 150 microgram nodig als je 18 jaar of ouder bent. (zwangere vrouwen nog meer)

Vergelijkbaar hiermee is: 85 gram witvis (zoals bijv. kabeljauw), 200 gram vette vis (zoals bijv. zalm), 270 gram platvis (zoals bijv. schol), 6 gekookte eieren, 450 gram kaas of 750 ml melk. Om heel eerlijk te zijn zie ik mij nog niet elke dag 6 eieren eten, of 450 gram kaas en ook 750 ml melk vind ik best veel. Ik kies er daarom voor om elke dag minimaal 3 plakjes brood te eten en daarnaast iets van bovenstaande producten er bij. Zo kom ik elke dag aan minimaal 150 microgram jodium.

Tegenwoordig eten veel mensen koolhydraat arm of koolhydraat vrij. Wees je er op dat moment van bewust dat als je er voor kiest om ook geen brood te eten, je dit moet aanvullen met andere voedingsmiddelen waar jodium in zit. Als je naast brood ook geen vis eet, wordt het wel een heel lastig verhaal.

Tijdens een voedingsadvies ga ik met mijn klanten aan de slag om juist wel voldoende koolhydraten te eten, maar help ik om de juiste keuzes te maken. Want een lekker stukje volkorenbrood bevat veel koolhydraten, maar het zijn wel die koolhydraten die goed zijn voor jouw gezondheid. Tegelijkertijd screen ik of je voldoende jodium binnen krijgt.

Ben je benieuwd naar wat een voedingsadvies precies inhoudt? Bel of mail gerust voor een afspraak: info@leefinstijl.com